LULUHAWA FIZIKAL PDF

LULUHAWA FIZIKAL PDF

Batu bundar dikenali sebagai produk luluhawa terbentuk dengan cara proses bertujuan menyiasat pencirian fizikal batuan bundar di lapangan dari segi saiz. Luluhawa fizikal tindakan fros pula biasanya berlaku di kawasan sederhana dunia. Luluhawa ini aktif ketika musim perantaraan iaitu musim. Ngarai jauh lebih kerap di kawasan gersang daripada di kawasan basah kerana luluhawa fizikal mempunyai kesan lebih setempat di kawasan gersang.

Author: Maukora Akilkree
Country: South Africa
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 15 July 2007
Pages: 397
PDF File Size: 7.63 Mb
ePub File Size: 16.41 Mb
ISBN: 494-6-89853-733-5
Downloads: 80585
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zudal

Geografi Alam Sekitar Fizikal

Mineral batuan akan mengecut. Delta Bentuk bumi pemendapan yg terhasil di hilir sungai. Mrjk kpd keupayaan akuifer utk mengeluarkan isipadu air pd satu- satu masa tertentu. Ngarai Knickpoint Kolam terjun Hakisan batuan dasar. Proses larutan Bahan-bahan yg bersifat kimia terlarut akan dibawa oleh air sungai fiziksl bentuk larutan.

Ditakrifkan sbg kekurangan air yg dialami olh sebuah kws dlm tmph tertentu.

Akuiklud Batuan yg blh menyimpan air dan membenarkan air mengalir sbg aliran air tanih. Penyejukan alir lintang Berlaku apabila udara yg bersempandanan fjzikal permukaan bumi mengalir dr kws yg panas ke kws yg sejuk.

Secara Larutan Bagi pantai yang terdiri daripada batu kapur, ombak boleh menghakis batuannya melalui proses larutan. Pengangkutan beban yg ringan dan mempunyai daya apungan spt daun kayu.

Batuan Enapan Batuan yg terbentuk hasil pemendapan bahan-bahan mendapan sungai, ais dan angin yg mengalami proses pemadatan dan simentasi. Lapisan batuan yg boleh menakung dan membendung air. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Cth, batu marmar Bab 6: Dlm keadaan ini byk bahangan bumi terus terbebas ke angkasa tanpa halangan. Di antara cara ombak menghakis ialah:. Hakisan Larutan Mrjk kpd tindakbalas secara kimia antara air sungai dgn mineral geologi yg membentuk tebing dan dasar alur sungai.

  FISICA PAUL E TIPPENS 7 EDICION PDF

Kadar sejatan melebihi kerpasan. Kejatuhan suhu dlm jisim udara apabila ia naik semakin tinggi dlm atmosfera. Hujan terjadi akibat proses pemeluwapan dan kondensasi.

Ngarai di antara gunung atau gaung yang hanya mempunyai bukaan di satu bahagian dipanggil ngarai peti.

Geografi Alam Sekitar Fizikal

Bergantung kpd kadar pertukaran hidrogen fizimal helium. Dikenal juga sbg Nukleas Higroskopik spt natrium klorida, nitrik oksida, asid sulfirik. Ketika malam suhunya sangat sejuk sehingga 5 C. Dlm ekologi tempat tinggal organisma di panggil habitat. Kesannya jisim udara yg tenang blh disejukan dgn mudah hingga takat suhu embun 0o C membentuk embun dan kabus sinaran.

Bermaksud peningkatan suhu permukaan laut di lautan Pasifik Barat secara mendadak atau melampau yg mengakibatkan keadaan cuaca di kws tersebut mengalami perubahan. Penyejukan adiabatik Semakin tinggi jisim udara maka suhu dalamnya akan menurun sehinggan takat suhu embun.

Dirujuk daripada Alam Sekitar Fizikal: Aliran tenaga yg berlaku adalah dr dan ke pelbagai arah dlm hubungan mangsa-pemangsa 8. Aliran Tenaga Mrjk kpd peringkat-peringkat atau sirkit pemindahan tenaga yg berlaku dlm rantaian makanan atau siratan makanan sesebuah ekosistem. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Tenaga terdpt dlm pelbagai bentuk spt fiikal haba, tenaga kenetik, tenaga potensi, tenaga fiziksl, dan juga tenaga elektrik. Ia bergantung kpd saiz jisim dan ketinggian jisim itu.

  BUKU SILAT GAYONG PDF

Air meniris ke dalam rekahan di antara batu dan membeku, menolak batu terpisah dan akhirnya menyebabkan ketulan besar untuk memecahkan dinding ngarai, dalam satu proses dikenali sebagai pembajian ibun. Larutan ini kemudiannya naik ke permukaan melalui tindakan kapilari. Mempunyai lurah yang curamm panjang dan dalam kerana asalnya ia merupakan sungai glasier. Berbeza dengan tindakan hidrol oleh sungai, ombak melakukan tindakan ini secara berulang-ulang bergantung kepada jumlah rempuhan ombak dalam seminit terhadap batuan di pantai.

Terjadi apabila keupayaan fiaikal tanah dilepasi dimana titisan air hujan tidak lagi dpt masuk ke dlm tanah apabila semua rongga- rongga porinya tepu dipenuhi air oleh titisan sebelumya.

Ngarai – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Dalam proses insolasi, suhu amat memainkan peranan. Aliran Laminar Bergerak secara lurus, perlahan dan berlaku pada musim kemarau Ketika panas pula, suhu yang tinggi mencecah luluhaaw C membolehkan batuan cepat kering dan kembali ke saiz asalnya. Pada awalnya batuan berada dibawah permukaan tanah. Angin dan air dari sungai bergabung untuk menghakis dan memotong bahan kurang tahan seperti shales.

Seperti juga sungai, hakisan lelasan oleh ombak juga bergantung kepada bahan-bahan angkutan ombak tadi. Rabu, 18 Januari Cenuram terbentuk kerana stratum batu lebih keras yang tahan terhadap penghakisan luluhawz luluhawa kekal terdedah di dinding lembah.